Pedodonție

Insusirea tehnicii de periaj             

Pacientul copil este un pacient special, in formare. Periajul la copii se invata prin explicarea si demonstrarea tehnici de periaj pe modele special astfel incat copilul dumneavostra sa vizualizeze miscarile pe care trebuie sa le invete. Cu cat mai repede constientizeaza importanta periajului si invata sa se spele corect cu atat dintii de lapte si viitori dinti definitivi ai pacientului adult vor avea de beneficiat de o sanatate de invidiat.

In cadrul cabinetului nostru copiilor li se fac impregnari pentru placa dentara in scopul evidentierii locurilor unde copii nu se spala suficient de bine, in acest fel copilul si parintele realizeaza cat de bine sau de prost se spala copilul pe dinti. Acest exercitiu se poate practica usor acasa prin folosirea albastrului de metil, colorant usor accesibil si usor de folosit. Se recomanda sa se foloseasca seara datorita coloratiilor care pot sa apara pe mucoasa orala.

Dupa efectuare impregnarii copilului beneficiaza de un periaj dentar profesional, urmat in cazul pacientiilor de peste 6 ani de sigilarea molarilor de 6 ani si de fluorizari locale.

Fluorizare

Tratamentul de fluorizare este indicat in primul rand copiilor cu varsta intre 6 si 16 ani, aceasta fiind perioada de formare a dintilor permanenti. Cu toate acestea, si adultii pot beneficia de acest tratament profilactic.

  • Exista si cateva afectiuni care prezinta risc crescut pentru aparitia cariilor, cum ar fi sindromul gurii uscate sau bolile gingivale.

  • Persoane cu predispozitie pentru dezvoltarea cariilor.

  • Pacienti cu restauratii dentare sau aparate ortodontice.

Tratamentul de fluorizare se poate realiza de 3 – 4 ori pe an, iar procedura este foarte simpla: dupa o igienizare profesionala, medicul aplica pe dinti solutii, geluri sau lacuri speciale, cu un continut ridicat de fluor, pentru un timp de 1 – 2 minute. Dupa tratament pacientul nu trebuie sa clateasca gura sau sa consume alimente si lichide timp de 30 de minute.

Sigilări dentare

Sigilarea dentara reprezinta o metoda de prevenire a cariei la nivelul premolarilor si molarilor mai ales la copii.Se aplica o bariera care sigileaza santurile dintilor care tocmai au erupt,santuri in care apar cariile cu predilectie, materialele folosite fiind imbogatite cu fluor. Fiind o pelicula foarte fina, fiecare sigilare se verifica odata la trei luni pentru asigurarea etansietatii lor si in cazul lipsei lor sau discontinuitatii, inlocuirii lor.

Tratamentul dinților de lapte

Dintii de lapte, cu toate ca au o viata efemera pe arcadele dentare, necesita si ei de ingrijire din partea medicului stomatolog, datorita problemelor de natura infectioasa care pot aparea, cat si problemelor de ortodontie- mentinerea spatiului pentru dintii definitivi astfel incat sa nu apara inghesuiri dentare si malpozitii.

Cariile aparute la dintii de lapte sunt diferite ca evolutie de cele ale pacientului adult, ele fiind mai agresive ca evolutie.O carie mica netratata in timp util poate sa dea usor abcese dentare, tratamentul acestor complicatii fiind mult ingreunat datorita durerilor care le resimte copilul fata de efectuarea unei carii plus necesitatea unui tratament cu antibiotic.

In cadrul cabinetului nostru copii sunt invatati in joaca necesitatea periajului dentar si cariile mici le sunt tratate, aplicandu-se obturatii colorate pentru bucuria copiilor, acestea fiind ca o recompensa pentru buna purtare.

Extracții ale dinților de lapte

Extractiile dintilor de lapte se efectueaza in cazul dintilor de lapte mobili,cand erupe deja dintele definitiv, in cazul in care dintii definitivi erup intr-o pozitie gresita si dintele de lapte sau in cazul dintilor de lapte cu abcese repetate unde se considera ca e mai necesara indepartarea factorului infectios decat necesitatea mentinerii dintelui de lapte pe arcada. Copilului i se efectueaza o anestezie locala cu lidocaina sau unde este cazul se apeleaza si la anestezia prin injectarea unei solutii anestezice in jurul dintelui ce urmeaza a fi extras.