Ortodonție

Ortodonție

Ortodonţia este ramura stomatologiei care se ocupă cu corectarea poziţiei vicioase a dinţilor cu ajutorul unui aparat dentar ortodontic.Afecţiunile ortodontice sunt des întâlnite la copii şi adolescenţi. Părinţii trebuie să fie foarte atenţi cu dinţii copiilor lor, sӑ-i îndrume și să-i înveţe, încӑ de mici, să îi îngrijească și să aibă deprinderi alimentare corecte, pentru a nu apela mai târziu la diverse proceduri stomatologice nedorite.

Ortodonţia se adresează, în egală măsură, esteticii și funcţionalităţii. înghesuirile dentare și o mușcatură incorectă, nu sunt doar inestetice, ci afectează în timp și sănătatea dinţilor, a gingiilor și a articulaţiei temporo-mandibulare. O masticaţie deficitară poate avea urmări nedorite atât asupra dinţilor, articulaţiei temporo-mandibulare, a musculaturii masticatorii cât și asupra sănătăţii tubului digestiv.

Progresul tehnicii în ortodonţie permite astăzi corectarea spectaculoasă, fără durere a anomaliilor dento-maxilare cât și a migrărilor dentare nedorite în urma unor extracţii dentare neprotezate timp îndelungat, în scop protetic.

Ortodonţia nu are limită de vârstă. Putem trata copii de la vârste fragede, dar și adulţi de 50 de ani. Cu cât tratăm mai devreme problema, cu atât avem la dispoziţie mai multe opţiuni.

La copii, până în jurul vârstei de 12 ani, când toţi dinţii de lapte sunt înlocuiţi de cei permanenţi, se pot realiza tratamente ortodontice cu aparate mobilizabile. Succesul acestor tratamente depinde foarte mult de colaborarea copilului și conștiiciozitatea lui în purtarea aparatului.

În dentaţia permanentă, aparatele recomandate sunt cele fixe. Aceste aparate au rezultate spectaculoase în corectarea anomaliilor dento-maxilare indiferent de vârstă, oferindu-vă un zâmbet frumos și sănătos.

Progresul tehnicii în ortodonţie permite acum satisfacerea tuturor cerinţelor estetice. De la aparate metalice, lipite pe faţa vestibulară a dinţilor, aparate ceramice, foarte estetice, realizate din materiale de culoarea dinţilor, aparate safir, aproape invizibile, cu brackeţi realizaţi din safir pur, transparenţi, de o duritate excepţională, până la aparate lipite pe faţa linguală a dinţilor, complet invizibile.